Selasa, Jun 15, 2010

Nasiblah, musim memotong ini

Mungkin sudah tiba masanya para pelajar harus bersifat lebih patriotik seperti saya yang memilih untuk belajar dalam negara, Malaysia tercinta. Lalu pendamkan saja hasrat untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara kerana biasiswa perlahan-lahan akan dihentikan. Kecuali anda anak hartawan, sila teruskan.

Ini berita dalam BH Online yang baru saya baca sebagai simpanan sendiri dan juga mungkin buat tatapan mereka yang tidak sempat, kerana artikel berita online tidak lama di sana. Kalau adapun dalam arkib, makan masa juga hendak mencari. sumber di sini.

Pemberhentian biasiswa luar negara tanda universiti tempatan diiktiraf

2010/06/14

KUALA LUMPUR: Pemberhentian pemberian 1,500 biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi pelajar melanjutkan pelajaran ke luar negara mulai tahun depan akan dilakukan secara berperingkat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz , berkata langkah itu bertujuan mengurangkan perbelanjaan kerajaan bagi menanggung pelajar yang menuntut di luar negara.
"Kita kurang secara berperingkat. Ini soal kemampuan kerana perbelanjaan untuk seorang pelajar terlalu mahal. Lebih untung kalau kita belanjakan untuk orang ramai," katanya.

Mohamed Nazri mengulas laporan media hari ini yang memetik beliau sebagai, berkata bahawa JPA akan menghentikan pemberian 1,500 biasiswa kepada pelajar bagi mengikuti kursus ijazah sarjana muda di luar negara tahun depan.

Namun, mereka yang mendapat tempat di universiti terkemuka seperti Oxford dan Cambridge, masih boleh memohon untuk diberikan biasiswa.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata penamatan pemberian biasiswa itu dijangka mampu memberi kesan yang baik kepada pelajar tempatan.

Katanya, universiti tempatan bersedia menampung jumlah pelajar yang tidak dapat melanjutkan pelajaran ke luar negara berikutan keputusan itu.
"Apabila ramai pelajar tidak dihantar ke luar negara, ini bermakna ramai pelajar akan belajar di universiti yang terbaik di sini. Kita memang dari segi nak tentukan sama ada universiti itu mencapai kecemerlangan atau tidak, salah satu komponen yang penting ialah pelajar terbaik.

"Ini bukan soal tiada masalah. Dari segi IPT (Institusi Pengajian Tinggi) tempatan, kita sedia menampung jumlah pelajar," katanya di lobi Parlimen di sini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata pihaknya menyambut baik cadangan itu sambil menyifatkan ia akan mengurangkan bebanan kos kepada kerajaan.

"Kita menyambut baik usaha ini untuk memberikan biasiswa kepada lebih ramai pelajar tempatan. Kalau kita beri biasiswa kepada 1,500 pelajar yang belajar di luar negara, memang tak cukup juga kerana tiap-tiap tahun yang merayu pun ramai juga.

"Banyak juga universiti luar negara yang ada kampus berkembar dalam negara kita. Sekarang ini, kalau RM1 juta hanya kepada tiga orang pelajar dan bagi kursus perubatan ia menelan lebih RM1 juta. Kalau kita nak hantar pun ialah untuk pakar," kata Liow.

Liow yang juga Timbalan Presiden MCA, berkata usaha menghentikan pemberian biasiswa tidak dilihat menyekat peluang mana-mana pihak malah dilihat mampu mengantarabangsakan universiti tempatan. - Bernama

dan... artikel biasiswa dalam web beliamuda mungkin sudah tidak relevan lagi...


Tiada ulasan:

Myblogloglaq