Khamis, Februari 28, 2008

JALAN-JALAN KUALA LUMPUR – SELAMA KUTELUSURI

Pertama kali menelusuri jalan-lebuhraya kuala Lumpur; memandu motosikal sendiri, saya belum mesra dan akrab lagi dengan liku-likunya. Akibatnya saya telah tersesat selama kurang lebih satu jam! Puncanya hanya satu, saya menerima satu tugas dari kawan, semasa Festival konvokesyen 2005. Tugasnya ialah mencari dan membeli pemetik api atau orang kampung saya sebut lighter.

Diberi suis motosikalnya. Dia beritahu jalan. Senang je dia cakap. “Mung gi kot ni, konar kkanan, pah mung jjupo stesen minyak pah... bla...bla...” saya yang pertama kali naik motor di Kuala Lumpur ni tawakal je lah. Lagipun takda orang lain yang boleh diminta tolong belikan lighter. Semua sibuk. Ramai lelaki yang ada kuliah. Ramai juga yang tak ingin terlibat. Yang adapun wanita-wanita solehah yang kebanyakannya tiada lesen motor. Ish... kumenerima tugas tersebut dengan penuh debaran dan rasa was-was. Jalan Kota Bharu manakan sama dengan jalan Kuala Lumpur. Natijahnya terpaksalah saya terpaksa menelan beberapa kilo langsat sebelum sampai semula UM. Bila sampai UM member saya pun tanya “eh demo gi beli lighter mmano sapa dua tiga jam?”. Apa dia tahu, kita ni dah cukup nasib baik polis tak tolong hantar balik. Itulah pengalaman pertama di jalan di Kuala Lumpur.

Setelah tiga tahun, jalan-jalan di Kuala Lumpur sedikit demi sedikit saya hafal. Banyak membaca jalan nampaknya saya ni. Maklumlah, bila motor yang dihadiahkan oleh kakak menjejak semula tanah kelahirannya (motor saya nombor daftar wilayah-saya tuan yang kelima), maka bergembiralah ‘dia’ memesrai semula urat-murat Kuala Lumpur yang semakin hari semakin berselirat.

Walaupun sudah memesrai jalan Kuala Lumpur, namun adegan makan langsat tidak dapat dielakkan juga. Ada kadangkala jalan dilalui sudah lama tidak berkunjung. Dan tak kurang juga jalan yang memang langsung tak pernah sampai. Untuk sampai ke sesebuah destinasi banyak juga pilihan laluan – jalan.

Antara destinasi yang pernah saya kunjungi dengan motosikal ialah;
1. Universiti Putra Malaysia, Serdang (melawat kawan-Faizal n Miji – tak penah diorang melawat aku kat sini, ish)
2. Putra Jaya
3. Masjid Negara (dekat je-selalu berulang alik dalam puasa dua tahun ni)
4. Perpustakaan Negara
5. Hospital Kuala Lumpur
6. Masjid Wilayah (pun dekat-Jalan Duta tu je)
7. Puchong (untuk beberapa urusan-antaranya; kem motivasi)
8. PWTC (pesta buku – tak lama dah lagi utk thn ni)
9. Gombak (ada beberapa urusan di sini- rasmi dan tidak rasmi)
10. Dan banyak lagi – x larat nak ingat dah banyak sangat

Ada beberapa sebab utama mengapa banyak sangat perjalanan yang saya buat setiap hari (hari kuliah banyak kat UM je). Antaranya ialah:
1. Sebagai part timer katering (pertama kali di SUK Selangor, Shah Alam dan seterusnya merata-rata, mengikut senior PALAPES dan member yang kenal sejak serumah sewa tahun 1; Azman)
2. Sebagai part timer Fasilitator – kadang-kadang jika tiada latihan PALAPES, Abang Syam –pengasas ASA Explore –akan hubungi dan minta jadi fasi. Terpulang kepada program, ada yang sehari, ada yang sampai tiga hari. Tapi kebanyakannya terpaksa ditolak kerana latihan belum habis ‘edah lagi. Tunggu tauliah bulan Jun ni lego la eden.
3. Untuk tujuan peribadi seperti ke pasar raya –biasanya Mydin, cari gadjet – Low Yat atau Digital Mall.
4. Menemani kawan ke tempat tujuannya yang baginya penting tapi tak berani pula pergi sendiri walaupun ada motosikal, kononnya takut. Pernah saya sindir “Mung ni... molek wat tukun Tasik Varsiti la mutor mung nih!”. Sebagai penunggang yang berdedikasi, bagi saya usah segan, malu dan takut untuk berkenalan dengan jalan di Kuala Lumpur kerana paling tidak pun makan langsat tiga empat kilo je. Kalau takut mati, kan lebih baik tak payah bersusah payah untuk hidup! Kerana apa... mati itu di mana-mana, tengah termenung pun ada yang mati!

Walaubagaimanapun, kehidupan saya jauh sekali berbeza dengan kebanyakan orang di Kota Raya ini. Bertungkus lumus bergelut dengan cubaan dan godaan dalam meneguk titis embun ilmu di Danau Ilmu – Akademi Pengajian Islam dan Fakulti Pendidikan untuk menjadi seorang guru – mendidik anak bangsa dalam meniti arus dunia globalisasi yang kian keruh dan ganas sekarang. Dunia langit terbuka. Entah apa lagi yang akan luruh dari langit terbuka dan entah apa lagi yang akan menerobos jiwa dan minda di dunia tanpa sempadan kini.

Ah... sesungguhnya dunia ini tak ubah seperti jalan-jalan Kuala Lumpur. Banyak liku dan semakin hari semakin berselirat. Oh... Hanya kepada-Nya kita mohon SELAMAT!

Tiada ulasan:

Myblogloglaq