Isnin, Julai 14, 2008

Promo ooo promo...


Dalam kepeningan menghadapi semester baru yang kalut ribut dengan masalah subjek yang kelam kabut... pening juga menangani masalah pengambilan baru pegawai kadet siri ke-30. Yang paling pening, bagaimana hendak cari lagi 20 orang jejaka berani menyahut cabaran sebuah daerah dalam dunia tentera. Apa sangat palapes jika hendak dibandingkan dengan atma atau nama kini upnm atau dengan ktd dan yang sewaktu dengannya. Memang sukatan pelajaran sama namun suasana dan fenomena berbeza. Namun dalam keringanan palapes pun tak ramai yang sanggup menyahut cabaran. Lalu timbullah persoalan dalam cepu fikir kepala berputar, apa jenis spesis lelaki sekarang... ada seorang pelajar perempuan ada sms saya.. pada asalnya memang isi smsnya bunyi kurang ajar... orangnya kepingin masuk palapes udara tapi masuk UM.. memang silap tempatlah.. nak jadi pilot tapi orangnya rabun... entah apa-apa.. dia kata tahun ni kolej empat kalah sub atau cheer (yang entah apa-apa juga) kerana sang lelaki ramai yang jenis nak kena candat. Eloklah lagipun sekarang memang musim mencandat.

Pada awal promo kekuatan pegawai muda baru tauliah – intake 27 adalah 26 orang dan berkurang jadi 25 apabila yunus tarik diri kerana menyertai hadidin kursus Finance. Dah rezeki dia, pergi jelah nuh weh... hari terakhir fasa pertama ialah hari jumaat, hari pertunjukan kawat tempur platun –platoon battle drill-. Siapa kata buat KTP ni tak penat mai sini nak tolong lempang dengan M-16. Huh.. latihan jangan dikatalah.. dengan penat mengendalikan promosi setiap kolej dan fakulti... tidur lewat dlm keadaan letih. Masa raptai pulak tengah laju berlari boleh Kapt Peter ckp ‘Patah balik, patah balik!!!’ kalau patah balik masa latihan terima watikah takpelah 30 kali pun.. ni berlari satu padang dengan senjata dengan penat... uhuu.. punya sakit jiwa dan raga hanya Tuhan yang tahu... sakit mata dia kata.. ikut je lah... mata orang yang tengok.. mata sendiri tengok member kat depan dengan jalan kat padang varsiti.. kalau dilayan penat memang tak nak buat.. tapi dengan semangat sukarela dan penuh kebanggaan menjadi seorang tentera meski hanya dalam Wataniah.. apa ingat senang ke nak masuk wataniah.. wataniah pun angkatan tentera malaysia apa. Kalau ada orang mencemuh taraf wataniah dalam Atm memang silaplah.

Bagi saya Rejimen Askar Wataniah –RAW- memainkan peranan penting dalam mengasuh anak watan menjadi tentera simpanan sebagai siap siaga menampung kekurangan tentera tetap dalam menghadapi apa jua kemungkinan ancaman terhadap pertiwi tercinta. Berkhidmat mempertahankan adakah tidak menjadi keutamaan manusia di malaysia? Bahkan jika berlaku darurat barisan simpanan akan dipanggil bersama-sama mengangkat senjata memikul dibahu menentang musuh durjana. Hanya manusia yang takut mati dan tak mahu syahid sahaja yang akan cari lubang yang dia muat masuk untuk menyelamatkan diri. Memang format tentera Malaysia ala British sikit tapi setelah sekian lama sudah banyak kudis orang putih hilang. Yang adapun acara tertentu sahaja, itupun sudah diasimilasi dengan adat budaya Malaysia.. Cuma kalau masih ada yang tak kena, sebetulnya yang melaksanakannya itu yang tak kena..

Berbalik kepada proses pengambilan intake 30 yang akan masuk fasa 3 esok, saya sebenarnya masih tidak tahu bagaimana perkembangan respon pelajar terhadap notis –hanya ingin lelaki- yang saya naikkan di kolej-kolej dengan bantuan senior pada jumaat lepas. Minta-minta ada lelaki yang lelaki yang sudi menyahut cabaran nusa dan bangsa. Bukan senang dapat peluang nak masuk palapes. Ish...

Mengimbau kembali masa mula-mula saya mengisi borang UPU setelah dibebelkan oleh Abang Long.. entah apa-apa.. bukan tak nak isi tapi sibuk sikit sebab kerja. Kerja sambilan di pasar rsaya salamku, Lundang sementara sambung belajar. Walau agak tergesa-gesa tapi pertimbangkan juga pilihan pertama, pilih Um sebab ada palapes. Ikutkan nak letak UPSI tp ingatkan takdak palapes jd letak UPSI pilihan kedua.. rasa akan dapat pilihan pertama sebab ehem.. result ok la jgk.. terutama untuk kaum Adam yg tak berebut sangat nak masuk U. Tak macam perempuan yg terpaksa bergelut dek terlalu ramai dan ramai pula dapat result bagus-bagus. Lagipun sepupu dulu masuk palapes UM jgk.

Promo.. ooo... promo.. tengoklah besok seperti dimaklumkan, hari temuduga dan angkat sumpah (26 Julai), mcmana perjalanan dan berapa yang datang.. saya masih menaruh harapan yang tinggi lelaki akan bertambah.. tengoklah... kalau gagal juga nampaknya sejarah baru palapes Darat UM – intake 30 perempuannya adalah lelaki dan lelakinya perempuan.. perempuan tak boleh manja-manja harap lelaki je buat keje berat lepas ni, perempuan kena tlg apa yg terdaya...

Tiada ulasan:

Myblogloglaq