Isnin, Januari 21, 2008

Liku-Liku Jalan di Kuala Lumpur – Saya Kemalangan

Catatan ini saya tulis sambil merendam kaki dalam air yang dicampur dengan ais – atas nasihat doktor, juga sambil menikmati lagu ‘Farsyi Turab’ yang berkali-kali diulang dari pagi. Kenapa? Kaki saya membengkak abibat kemalangan jalanraya dengan sebuah kereta di hadapan Stesen Universiti sekitar jam 2345 H. Beberapa kawan sekuliah menyaksikan kejadian tersebut. Masa tengah-tengah sakit mereka hantar sms tanya khabar. Layan jugaklah walaupun kekok menaip mesej dengan tangan luka .Tak kurang juga kawan karib saya tak putus-putus buat panggilan tanya keadaan dan kedudukan saya ketika itu. Ketika itu saya di dalam kereta pelanggar dalam perjalanan mencari klinik 24 jam yang buka. Susahnya hendak cari apabila kita memerlukan ya? Masa tak nak, elok-elok je ada. Mungkin sebab hari ini hari minggu maka malam tadi kebanyakan klinik tutup awal. Kalau macam tu tak payah letak nama klinik 24 jam.

Semua orang sebenarnya tidak ingin perkara ini berlaku pada dirinya. Namun sedarkah kita tiap yang berlaku ada hikmahnya. Tuhan nak tegur kita sebenarnya tu. Mungkin inilah kifarat dosa atas apa yang saya lakukan atau kifarat dosa tuan kereta tersebut. Wallahu a’alam. Saya redha perkara ini berlaku. Walaupun jelas kesalahan pemandu kereta tersebut tapi saya rasa saya pun ada silap juga. Apa yang silap tu yang belum jumpa lagi. Tidak hati-hati itu satu. Tapi siapa sangka bahawa ada orang yang melanggar peraturan jalanraya di depan kita kan? Kalau kita sudah berhati-hati tapi ada orang yang tidak hati-hati di sekitar kita maka yang makan hati sudah tentulah kita!

Bagaimana berlaku? Si pemandu kereta (nama dia Sabri atau abang Sabri-identitinya tidak akan didedahkan) tidak mahu ‘berbaris’ di laluan yang sepatutnya maka dia mengambil jalan mudah iaitu ‘memotongpendek’ (istilah saya sendiri) @ ‘short cut’ atau kita sebut juga memintas jalan sehala ke UM sedangkan dia hendak ke jalan yang menghala ke Shah Alam. Apabila lampu hijau saya masih berada agak jauh dari kereta itu maka saya tidak menukar gear dan jalan terus dengan kelajuan 40 km/j kurang lebih. Tiba-tiba dia membelok sedikit ke kiri sedang saya berada di tepi kereta. Maka, dushhh... berlakulah perlanggaran berkesan yang mengakibatkan saya terpelanting di hadapan. Syukurnya masa tu tak ada kereta atau kenderaan yang menyertai adegan perlanggaran tersebut. Segera dia mendapatkan saya dan memapah ke tepi. Saya yang masih terkesima cuba bergerak perlahan. Adus... sakit kaki dan tangan. Tubuh ketar-ketar. Tengok tangan, luka sedikit sahaja. Tapi kaki, sebelah kanan nampak teruk sedikit. Yang sedikit itu nampak banyak hari ini. membengkak semacam. Nak makan pun terpaksa minta tolong kawan yang tapaukan.

Kes diselesaikan ‘diluar’. Kalau buat laporan polis leceh. Banyak kena buat. Kena bayar saman lagi. Saya kena bayar laporan dia pun kena saman. Lagipun dia sanggup membiayai kos perubatan saya dan kos baiki motosikal kawan saya yang saya pinjam. Ehem.. kebetulan pula saya kemalangan dengan motor ‘room mate’, bukan dengan motor saya sendiri yang baru habis RM100 semalam (18 Jan-Sabtu) menukar beberapa alat yang tamat tempoh. Uhuhu.. syukur juga kamera digital yang baru seminggu saya beli Low Yat, sihat wal afiat walaupun ia berada di belakang (dalam beg galas) yang kemungkinan besar terlibat dengan aktiviti ‘forward roll’ semasa jatuh. Kalau tak, adus... RM500 tu... guna duit biasiswa yang baru masuk selepas kenaikan biasiswa bulan 12 lalu. Amat memerlukan gajet seperti itu kerana terlibat dengan banyak aktiviti di UM dan juga masih kurang gambar kenangan bersama keluarga tercinta di kampung.

Berputar-putar mencari kedai 24 jam di bangsar. Nasib baik ada. Saya kagum dengan kesungguhannya. Dia tidak mahu ke PPUM kerana proses di sana amatlah lama. Pendek kata saya menderita dululah. Dia pun tak mahu menunggu lama kerana banyak lagi urusan yang terpaksa dia selesaikan. Kebetulan semalam dua kawan saya juga ke PPUM. Kawan yang pertama ke PPUM 6.30 petang, nun jam 10.30 malam baru tiba giliran rawatan. Seorang lagi kemalangan seorang diri dalam UM, pergi jam 1 pagi, dekat subuh baru balik. Huh, kalau Abg Sabri dengar cakap saya supaya ke PPUM, alamatnya derita menunggulah kami, sebab Abg Sabri tidak akan tinggalkan selagi saya belum menerima rawatan Selepas mendapat rawatan di Klinik inter-med bangsar, kami ke warung mapley tepi klinik gigi bangsar, siap berkenalan dan tanya latarbelakang lagi. Inilah kali pertama peristiwa kemalangan saya yang paling menarik dan paling berhikmah. Dengan kemalangan boleh menjalin ukhwah.. Selepas menghantar saya, kami bersalaman, dia memohon maaf kerana kecuaiannya, siap peluk-peluk lagi, huhu. Dia pesan kalau lapang ziarahlah dia di Pantai Dalam.

Saya selaku antara orang yang masih hidup dan sihat wal afiat selepas kemalangan di jalanraya di Kuala Lumpur ingin berkongsi pandangan dan memberi sedikit nasihat. Pertama, berhati-hatilah di jalanraya. Ingatlah Allah,dengan membaca doa dan zikir, jangan ingat orang yang tersayang kalau tak jiwa melayang. Hehe. Kedua, jika kita ditimpa kemalangan tetapi kita masih boleh bercakap dan mengengsot-engsot, janganlah mudah hilang sabar dan memaki hamun serta berkata perkara yang tidak elok kepada orang yang langgar kita (kalau parah nak marah memang tak boleh la, nak marah macammana kan? Ke ada?...). Dia sudi turun dari kereta dan membantu kita sudah kira beruntung dan bernasib baik dah. Selesaikan dengan bijaksana dan profesional, bukan ikut nafsu hati dan emosional. Tiada masalah yang boleh selesai dengan marah. Bukankah marah itu dari syaitan dan syaitan tidak lain adalah penyesat manusia dan makhluk terhina yang berpaling dari mentaati Tuhannya!

Teratak Dayasari
20 Januari 2008

1 ulasan:

Aku Bukan Umar Al-Khatab berkata...

salam akhi...
sabar dan redha...
ada hikmahnya...moga cepat berlari seperti selalu...
moga terhapus dosa2 kecil darinya...
meluncur laju saudaraku!!

Myblogloglaq