Sabtu, April 03, 2010

Sudah jarang menulis

Sejak tidak lagi berhadapan dengan hiruk-pikuk kota raya Kuala Lumpur. Sejak berkahwin dan jarang-jarang membujang dengan kawan-kawan di kedai kopi. Sejak bergelar guru di Negeri Bawah Bayu, saya sudah jarang menulis.

Dulu saya suka mengemaskini blog, untuk kepuasan sendiri dan juga perkongsian peribadi. Menulis sajak sama ada dihantar atau siar di blog atau simpan saja. Kini pun saya masih menulis, tapi jarang benar.

Jarang benar.

Puisi saya yang terakhir bertajuk ‘Bila Banyak Lebih’. Dua atau tiga minggu yang sudah saya tulis. Awalnya saya ingin hantar ke majalah Solusi, namun tidak terhantar. Entah mengapa. Lama sudah saya tidak hantar puisi kepada editor Utusan Mingguan (sastera). Juga lama tidak saya hantar puisi ke majalah Tunas Cipta. Apatah lagi Dewan Sastera, saya langsung tiada rasa berdaya menembusinya langsung. Walau orang kata tak cuba tak tahu.

Entah mengapa.

Idea dan ilham kadang-kadang datang mencurah-curah, menyebabkan banjir idea. Namun dalam masa sekejap sahaja sebelum saya sempat menulisnya ilham itu ‘kering begitu sahaja. Usahkan cerpen, apatah lagi novel, penghasilan puisi pun tidak begitu memberansangkan.

Kalaupun ada orang berpendapat, seseorang penulis lelaki sukar meneruskan penulisannya selepas berkahwin, saya kata pendapat itu tidak tepat. Kerana saya ketika belajar pun tidak ghairah menghasilkan karya, selepas berkahwin apatah lagi.

Seorang penulis memang memerlukan motivasi dalaman yang kuat untuk tegar menulis tanpa jemu dan putus asa, dan inilah yang sebenarnya saya perlukan sekarang ini.

Zaharah Nawawi pernah menegaskan kepada kami peserta Bengkel Penulisan Cerpen Pelbagai Kaum 2007, bertempat di Hotel De Palma Ampang; yang penting dalam penulisan ialah disiplin. Tiada alasan tiada masa, kerana setiap kita ada banyak masa terluang. Cuma disiplin kita memanfaatkannya.

Bermula hari ini detik ini; saya ingin menanam azam agar cergas menulis dan mencapai cita-cita menjadi penulis mapan suatu hari nanti.

Doakan.


Taman Jadi, Kota Belud Sabah

Tiada ulasan:

Myblogloglaq