Khamis, April 29, 2010

Temuduga SPP


Ketika saya membuat persediaan untuk temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP), ketua kerani sekolah (Chief Clerk-CC) menasihatkan saya turun awal-awal lepas subuh, kerana jalan di Kota Kinabalu tak ubah macam Kuala Lumpur, ‘jam’. Dalam hati terdetik ‘aku bawak roti banyak-banyaklah..hehe’.

27 April 2010, tepat jam 6 pagi saya bertolak dari rumah di Taman Jadi, menuju ke K.K. Kenapa ngam-ngam jam 6? Sebab tika nak buat 3 penjuru selepas keluar dari rumah, ngam-ngam radio sabah berbunyi tet.. teetttt... pukul 6 pagi.. berita daa..

Jalan memang agak ‘jam’.. dalam hati rasa lega sebab tolak ‘permohonan’ penempatan di SMK Taman Dato’ Harun, tahun lepas oleh pengetua. Kalau tidak, makan ‘jam’ sajalah tiap hari. Mesti jemu muntah punya. Dah la ada tol’ol’ yang kena bayar. Sewa rumah mahal. Kos sara hidup tinggi. Cuma banyak kelebihan lain lah di KL, contohnya asap yang lebih banyak dan penyangak yang lebih ramai. Hehe.

er..Minum air dulu. Mai secawan...
.
.
Tak lama kemudian, setelah 1 jam 45 minit kurang lebih (nak kena dengan PM aku ni..ah lantak la..) sampailah saya di Wisma BSN, pejabat SPP di tingkat 3. Lebih 45 minit berbanding perjalanan biasa, tapi banyak masa buat ‘jam’, nak buat macamana. Sebelum temuduga makan dulu, lagipun isteri saya dan anak dalam perutnya lapar (oh ya.. mem ikut sekali sebab nak daftar kursus bersalin di Hospital Likas, dan cari baju mengandungnya..). Bila siap makan bubur nasi (dengan agak laju) saya ke tingkat 3, mendaftar untuk temuduga. Bertemu pula saya dengan junior di SMAP Labu, Mohd Fahmie. Sudahlah masa temuduga UTM di Wisma Darul Iman dulu jumpa dia, yang ini pun jumpa dia. Alahai dunia, kecilnya ya.

Dapat giliran kelapan. Seorang demi seorang masuk dan keluar bilik temuduga. Khabar yang mereka beri rupanya tidak seindah rupa yang digambarkan oleh kawan saya dalam komen facebook. Bukannya bersembang, tapi memang satu-persatu ditanya. Dan kawan-kawan saya yang akan hadapi temuduga akan datang (terutamanya di Sabah, kerana mungkin orang sama), perlu bersedia dengan tajuk di bawah ini;

1- Falsafah Pendidikan Kebangsaan, dan falsafah Pendidikan Islam
2- KBSR dan KBSM
3- Kaitan antara KBSR dan KBSM
4- Perkara berkaitan dengan sekolah anda berkhidmat
5- Perkara berkaitan dengan pelajaran anda ajar
6- Salah satu antara NKRA, PIPP, Wawasan 2020, konsep 1Malaysia dan
7- Isu-isu semasa..

Yang lain-lain spot sendiri.. aku pun tak tahu kena tanya semua ni.. hangpa beruntung aku kena dulu tau! Uhuhu..

Pedihnya jawab soalan dari seorang penemuduga yang skema begitu hanya Tuhan yang tahuuu...

Itu sahaja laporan dari saya untuk kawan-kawan yang akan hadapi temuduga tak lama lagi. Bagi DPLI saya tak pasti bagaimana, adakah perlu tunggu konvokesyen atau boleh minta surat dari jabatan di Fak.Pendidikan seperti yang dimaklumkan kawan saya dari DPLI UDM. Apapun, selamat hadapi temuduga SPP buat mereka yang akan hadapi tak lama lagi atau tak tahu bila lagi. Kata kawan saya ‘ala dia ajak sembang je tu..’ tapi anda harus siapsiaga kerana apa yang akan kita hadapi mungkin takkan sama dengan orang lain hadapi..

Salam perjuangan mendidik anak bangsa..

Kota Belud, Sabah
290410, 4.00 pg.

Tiada ulasan:

Myblogloglaq