Rabu, Oktober 20, 2010

Anak sedara dan perkahwinan muda

Cerita ini bukanlah hendak memalukan sesiapa apatah lagi membuka pekung di dada, sedikit perkongsian untuk iktibar bersama. Dunia akhir zaman yang kita sukar jangkan apa akan berlaku kepada kita dan keluarga kita. Kita sangka kita telah berjaya mendidik anak dan keluarga kita, rupanya sangkaan kita meleset. Harapan setinggi gunug menjadi rata. Sayang melaut bertukar menjadi racun.


Al-kisah maka tersebutlah kisah, dalam perjalanan ke sekolah saya dapat SMS dari kakak saya, dia bilang dia dapat dua menantu saudara bulan ni.. satu dari anak saudara sebelah suami dia (abang ipar saya la tu..) Satu lagi anak saudara kami sendiri! (usah tanya dia itu siapa..uhuu)

Beberapa hari selepas raya anak-beranak abang ipar saya kalut-gelisah-serabut kerana kehilangan anak gadis berusia 14tahun, lari dari rumah. Selepas berjaya dikesan, maka diketahui dia ada kesan 'kena'. Maka yang jantan pun kena tahan polis. Seminggu dapat penginapan dan makan percuma, maka sahihlah keadaan si gadis, maka mereka pun dikahwinkan oleh keluarga kedua belah pihak. Dengarnya yang jantan pun umur 14 jugak. Nah, barulah betul-betul kahwin muda!

Saya yang berada jauh dari kampung ini hanyalah mendapat berita SMS dari kakak. Kadang-kadang apa yang diberitahu tidak begitu sampai. Dapat tahu serba sedikit keadaan di kampung cukuplah bagi saya. Tapi bukan berita ini yang saya nak dengar, perkara dah nak jadi nak buat camana kan..

Cerita tentang anak saudara sendiri ni pun Mak saya cerita lebih kurang saja, lagipun belum lagi dia pergi melawat tanya khabar sebenar. Saya di Sabah ini menunggu cerita terkini, kronologi cerita yang penuh emosi barangkali. Yang diketahui sedikit ialah yang si anak gadis ni suka ke rumah lelaki ini, dalam keadaan bagaimana tidaklah diketahui, mungkin ada ke mak bapak laki tu ataupun takda. Abang ipar saya ini orangnya tegas, maka nampak nak sangat dia kasi kahwin saja anak bongsunya itu, walau anaknya baru saja habis periksa PMR.

Apapun saya doakan kedua-dua pasangan muda itu berjaya mengharungi kehidupan rumahtangga yang penuh cabaran dan dugaan. Bukan senang untuk seorang remaja yang masih terlalu mentah melewati denai liku rumahtangga.

Tidakkah anda terfikir bahawa perkahwinan di usia muda boleh mengatasi masalah buang bayi. Memanglah mungkin akan berlaku masalah lain akan datang, tetapi sekurang-kurang anak yang dilahirkan nanti mempunyai secebis maruah yang bermaruah kerana beribu dan bapa.

Ada dua kata-kata orang tua-tua dulu yang boleh kita fikirkan bersama;

1. Jaga anak perempuan lebih sukar berbanding jaga kerbau sekandang.

2. Mek dah besar lebar, awe dah besar panjang, mek tok sobar nok berlaki, awe lorat nak bini... (kata orang tua Kelate)

Rasanya, ahli panel Zuriat Kita di Astro Oasis dua malam sudah tidak sebut pasal perkahwinan muda. Duk bincang cara nak tangani isu buang bayi yang menurut seorang tetamu istimewa sebagai bencana, bukan lagi gejala. Perbincangan hanya di sekitar 'permukaan' tidak mencecah ke dasar, dan mungkin hanya difikirkan setengah pendengar sahaja. Ramai yang tahu akibat dari perhubungan yang haram lagi mengharamkan ini tapi ramai mana yang sedar dan faham akan ayat Allah 'walaa taqrabuzz Zinaa..?'. Fikir-fikirkan dan selamat beramal..

1 ulasan:

NASSURY IBRAHIM berkata...

memang susah jaga abak perempuan ... biarkan dia rasa tingginya langit.

Myblogloglaq